+36 20 292 3127

Exclusive Fitness

A Speedfitness hatásmechanizmusa

Speedfitness gépA Miha Boditec Speedfitness gép hatásmechanizmusa

Az EMS (electro-muscle-stimulation = elektromos izomstimuláció) módszere az orosz űrkutatásból indult. Köztudott, hogy nulla gravitációnál leépülnek az izmok és jelentős csontveszteség is kialakul. A 90-es években német mérnökök fejlesztették ki az EMS készülékek új generációját, melyet először az élsport és rehabilitáció területén teszteltek és alkalmaztak, míg mostanra a fitness-, egészség- és szépségipar legforradalmibb és leggyorsabban terjedő innovációja lett. A gyors edzésidő, a gyors eredmények és a gyorsaságra, dinamikára, reakcióidőre gyakorolt rendkívüli fejlesztő hatása miatt nevezték el ezt az edzésmódszert Speedfitness®-nek.

r21Az EMS készülékek legújabb generációja, így a speedfitness is kis erősségű váltóárammal feszíti meg az izmokat, mely nem csak biztonságos, de rendkívül hatékony módszer, amely a teljes vázizomzat 90%-át edzi meg 15-20 perc alatt. A Miha Boditec géppel nem csak a jól látható felületi vázizmok, hanem a mélyen fekvő stabilizáló, tartóizmok is keményen dolgoznak, így az eddig ismert elektrostimulációs eszközöktől nagymértékben különbözik. Az elektromos jel a vázizom beidegzését ingerli, ezáltal összehúzza az izmokat. Normális esetben (természetes módon) a központi idegrendszer küldi a parancsot elektromos jel formájában az izmoknak, ez okozza az izomösszehúzódást. A Speedfitness edzés esetében egy külső készülékből érkeznek ugyanazok a jelek, melyek normál esetben az agyból indulnak. Az izmok az elektromos inger hatására tónusba kerülnek, azaz összehúzódnak. Mivel a Speedfitnesszel a test izmainak szinte egészét egyszerre ingereljük, olyan edzésintenzitást érhetünk el, melyet más módszerrel lehetetlen megvalósítani.  Ennek az az oka, hogy ha több izom dolgozik egyszerre, akkor nagyobb a mozgás energiaigénye, vagyis minél több az egyszerre mozgatott izom, annál nagyobb kalória felhasználással jár a mozgás.

SpeedfitnessA Speedfitness  gép másodpercenként 85 összehúzódást generál a test teljes izomzatában, vagyis 38250 izomösszehúzódás történik  egy mindössze 15-20 perces elektrostimulációs edzés során, ami egy átlagos 1,5 órás konditermi erőnléti edzés alatti izommunka sokszorosa, és napokig tartó fokozott zsírégetést biztosít. Fontos kiemelni, hogy az elektromos izomstimuláció előnyösen hat a maximális izomerőre. Az edzés során az izmok összehúzódása olyannyira erős, melyet csak maximális közeli súlyokkal végzett edzés során lehet tapasztalni. Teljesen mindegy, hogy az összehúzódás akaratlagos-e vagy sem, a vérnyomás mindenképp megemelkedik, a légzés egyre szaporább és mivel az impulzusok és szünetek 4 másodpercenként váltogatják egymást, ezért a 15 perces tréning jobban megdolgoztatja a kardiovaszkuláris rendszeredet, mint egy egyórás erősítő edzés. A tüdőkapacitást az erőnléti program természetesen csekélyebb mértékben fejleszti, de nem is ez a célja. Viszont erre is van megoldás, mégpedig a kardió edzéssel kombinált „cellulit” program, ami során 20 percen át intenzív aerob gyakorlatokat végez a vendég. Alapvetően kétfajta olyan edzésprogram létezik a gépen, amely hozzásegít a fogyáshoz, csak más-más úton. A speedfitness erőnléti tréning elsődleges célja a zsírmentes izomtömeg felépítése, amely az edzést követő u.n. utólagos zsírégető hatása és az alapanyagcsere megemelése által éri el fogyasztó hatását. Ha mindehhez egy kiegyensúlyozott, fehérjén és rostanyagokon alapuló étrendet követünk, akkor hosszú távú, tartós fogyás és a testarányok kedvező átrendeződése lesz az eredmény. A másik edzésfajta az ún. kardio vagy cellulit-edzés, ami a nyirokkeringést, az emésztést és a zsíranyagcserét gyorsítja. Dinamikus, aerob gyakorlatok végzésével kiegészítve rendkívül hatásos a fogyási folyamatok beindításában.

Speddfitness edzésA Speedfitness segítségével fejlett testtudat, karcsú, áramvonalas test, formás izmok érhetőek el, míg a zsírpárnák természetes módon csökkennek az intenzív edzés hatására. Óriási tévhit, hogy az EMS edzés megvastagít, és férfiassá teszi még a hölgyeket is. Ugyanis, a férfiasan vastag izomzat kialakulásáért a férfi nemi hormonok a felelősek, amiből a nők szervezetében harmadannyi termelődik, mint a férfiakéban. Ha valaki mégis vastagodik, az nem azért van, mert az izomzata extrém módon megnőtt, hanem mert elfelejtette, hogy edzés után az éhes szervezetet nem hamburgerrel kell tömni, mert különben zsírégetés helyett a bevitt zsírból táplálkoznak a sejtjeink és csak az úszógumi lesz egyre nagyobb. Ezért ajánl a legtöbb speedfitness stúdió fehérje shaket edzés után.

A készülék egyedülálló képességeit 2009-ben innovációs díjjal is jutalmazták. Számos jótékony egészségügyi hatása miatt és a megfelelő klinikai tanulmányok megléte alapján a Miha Boditec EMS gép megfelel az Európai Unió orvosi eszközökre alkalmazandó 93/42/EEC számú tanácsi direktívájának, így az Európai Unióban orvostechnikai eszköznek minősül.